Appartement aan de kust

Sharp prices, High Standards

Daguitstapjes

 • plopsaland
 • Oostende
 • Brugge
 • Gent
 • Ieper
 • Veurne
 • Diksmuide
 • Torhout
 • Al deze uitstapjes vinden plaats in West-Vlaanderen:

   

  Plopsaland

   

  Een uitstekend uitstapje voor de hele familie, een enige bestemming in een onvergetelijk themapark voor jong en oud. De kinderen ontmoeten er hun beste tv vriendjes, Kabouter Plop, Samson & Gert, Big & Betsy, Piet Piraat en Wizzy en Woppy. De leukste attracties garanderen uren pret.

  plopsa

  Plopsaland attracties

  Stuk voor stuk zijn alle attracties toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter, met begeleiding. Plopsaland is een wonderlijke plek die je fantasie blijft prikkelen. Een knorrende maag kan gevuld worden in een van de acht restaurants van pasta tot pannekoeken! Bovendien staan er in Plopsaland vele leuke shows op het programma; o.a. Kaboutershow en een poppenspel rond Piet Piraat. Je mag de figuren van kabouter Plop, Klus of Kwebbel gerust een knuffel geven of misschien wel met ze op de foto.

             plopsa              

  Openingsdagen

  Dagelijks van paaszondag 27/03 t.e.m. 31/08.
  Tijdens september en oktober elke woensdag en elk weekend open.
  Ook dagelijks open tijdens de Belgische herfstvakantie van 29/10 t.e.m. 06/11.

  Openingsuren

  Paasvakantie (van 27/03 t.e.m. 10/04): 10u00 – 18u00

  Van 11/04 t.e.m. 30/06 en woensdagen in september & weekends in oktober: 10u00 – 17u30

  (Verlengde) weekends en feestdagen in april, mei, juni en september: 10u00 – 18u00

  Van 01/07 t.e.m. 10/07: 10u00 – 18u00

  Van 11/07 t.e.m. 31/08 (= hoogseizoen): 10u00 - 19u00

  Speciale nocturnes op zaterdag 23/07, 30/07, 06/08 en 13/08: 10u00 – 23u00

  Woensdagen in oktober en de Belgische herfstvakantie : 10u00 – 17u00

  plopsa


  Oostende

  brugge

  De stad ligt centraal langs de Belgische kust, op ongeveer 35 km van de Nederlandse grens en 30 km van de Franse grens. Oostende ligt in deduinen- en kuststreek. Ten westen van de havengeul is de kust bijna volledig volgebouwd. Het oostelijk deel paalt aan de zeereepduinen tussen Oostende en De Haan die, op het voormalig militair gebied na, onbebouwd zijn. Oorspronkelijk lag het op een eiland (Testerep) voor de Vlaamse kust, en was het het meest oostelijke dorp ervan (vandaar de naam). Aan de andere kant lag Westende en in het midden lag Middelkerke.

  Oostende is een centrumstad met een historische stadskern, 19e eeuwse gordel en uitlopers langs de kustlijn. Typisch voor haar uitzicht zijn het kustfront van flatgebouwen, de dichtbebouwde binnenstad en grootschalige infrastructuren zoals zee- en luchthaven met dichtbij dichtbebouwde verkaveling. Oostende heeft een winkelcentrum dat regionaal vooral in trek is, veel scholen (vooral secundair en lager onderwijs) en recreatie.

  Oostende heeft naast het stadscentrum nog de deelgemeenten Zandvoorde en Stene. Ook de vroegere dorpen Raversijde en Mariakerke horen tot de gemeente. Enkel Zandvoorde is nog een duidelijk afgescheiden landelijk dorp, Stene en Mariakerke zijn volledig vergroeid met het stadscentrum en zijn tegenwoordig een wijk van de stad.

  Als Stad Aan Zee richt Oostende zich momenteel vooral op de cultuurminnende Oostendenaar, de weekend-bezoeker uit het binnenland en de buitenlandse toerist. Het aantal overnachtingen is gestegen van 800.000 in 1992 tot 1.100.000 in 2003 (cijfers Provincie West-Vlaanderen).

  Enkele culturele evenementen zijn Theater Aan Zee, de Paulusfeesten, Sfeer in 't Park en Halloween. Oostende maakt zijn toeristisch aanbod bekend via een website. Het Bloemenuurwerk, de vistrap, Lange Nelle en het Casino zijn eveneens enkele van de trekpleisters.

   


   Brugge

   

  brugge

   

  Waarschijnlijk komt de naam Brugge van het Oudnoorse bryggja wat aanlegsteiger of haven betekent, mogelijk als verbastering van Rogia (Reie). De contacten met Scandinavië waren ontstaan via handel over de Noordzee en de invallen van de Noormannen (vanaf 800). De naam vertoont dan ook gelijkenissen met Bryggen, de historische haven van Bergen, dat net als Brugge een belangrijke stad van de Hanze was vanaf de 11e eeuw. Soms wordt ook een verband met het woord burcht overwogen.

   

  oostende

  Brugge is vooral bekend geworden als een historische stad met veel cultureel erfgoed. Het historisch centrum is goed geconserveerd. In de 19de eeuw kende Brugge een hernieuwde belangstelling; de neogotiek veroverde de stad. Veel gebouwen werden verfraaid en hersteld in neogotische stijl. De reien, de geschiedenis, de archeologische vondsten, maar ook de winkelstraten lokken dagelijks heel wat mensen naar deze stad.

  Voor het verblijfstoerisme telt de binnenstad ruim 100 hotels, goed voor meer dan 9000 bedden. In 2006 telde men in Brugge 1,37 miljoen overnachtingen. In tegenstelling tot andere grote Vlaamse steden vertoont een kleiner aandeel van deze overnachtingen een zakelijk karakter, al blijkt dit aandeel de laatste jaren wel toe te nemen. Het dagtoerisme brengt jaarlijks ruim 2 miljoen mensen naar de stad; ruim 2,5 miljoen als men attracties buiten de binnenstad er bij telt.

  Het autoverkeer wordt zo veel mogelijk uit het centrum van de stad geweerd. De snelheidsbeperkingen (30 km per uur), een ambitieus lussenplan, veel eenrichtingsverkeer (twee richtingen voor fietsers) en randparkings moeten van Brugge een aangename wandel- en winkelstad maken.brugge

  De aanwezigheid van horecazaken en winkels verdringt evenwel gedeeltelijk de woonfunctie in de binnenstad.

  Per paardenkoets, met City-Tourbusjes of met bootjes op de reien kan Brugge verkend worden.

  Elk jaar gaat op Hemelvaartsdag de Heilig-Bloedprocessie rond in Brugge. Hierbij wordt de relikwie van het Heilig Bloed, die Diederik van de Elzas vanuit Jeruzalem naar Brugge bracht, vereerd door de stad. De processie bestaat uit drie gedeeltes, de Bijbel, de geschiedenis van het Kostbaar Bloed en de prelatuurstoet met de relieken. Een andere grote stoet die in Brugge wordt gehouden, is de Gouden Boomstoet. Deze vijfjaarlijkse Praalstoet van de Gouden Boom werd in 1958 gecreëerd met als centraal gegeven de "Wapenpas van de Gouden Boom", die in 1468 op de Brugse Markt werd gehouden ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute en Margaretha van York.

  In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad van Europa. Voor deze gelegenheid werd in 2000 begonnen met de aanbouw van een nieuw multifunctioneel concertgebouw.

   

  Op de onderstaande link kunt U nog veel meer informatie vinden over Brugge, de bezienswaardigheden, musea en evenementen/tentoonstellingen

  http://www.brugge.be

   

   


   

  Gent

   

  gent

   

  gentHet is niet toevallig dat Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, een aantal klinkende namen is toebedeeld: historisch hart van Vlaanderen, een stad van alle tijden, één der mooiste historische steden van Europa.

   

  De stad combineert immers een indrukwekkend verleden met een levendig heden. Talrijke toeristen bezoeken dan ook het hele jaar door de mooie woonplaats van de "stroppendragers" en maken gebruik van de uitgebreide verblijfsaccommodatie.

  Het historisch centrum van de stad biedt heel wat bezienswaardigheden en wordt beheerst door een imposante torenrij die men kan bewonderen vanop de Sint-Michielsbrug: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort met zijn klokkentoren en de Sint-belfortBaafskathedraal met het wereldberoemde schilderij " De Aanbidding van het Lam Gods" van Jan van Eyck.

   

  Op vele plaatsen zijn de Middeleeuwen bewaard gebleven: de oude haven met de gildenhuizen aan de Graslei en de Korenlei is slechts een voorbeeld van de reeks prachtige uitzichten die Gent te bieden heeft.

  Niet ver daarvandaan rijst het Gravensteen, ooit de middeleeuwse burcht van de Graaf van Vlaanderen, nu één der grootste toeristische trekpleisters en aldus een must voor elke bezoeker uit binnen-en buitenland.

  De Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein is één van de mooiste monumenten van Gent.

   

  Daarnaast zijn er nog tal van musea, abdijen, begijnhoven, tientallen kerken en historische gebouwen.

  Niet alleen liefhebbers van kunst en cultuur komen aan hun trekken : ook op het gebied van winkelen, gastronomie of gezellig uitgaan biedt Gent al het nodige.

  Gent verkennen kan te voet, met de koets, per boot of per ballon.

  In Gent wordt Nederlands gesproken, maar de meeste bewoners spreken ook Frans, Engels en/of Duits.

   

  Op de onderstaande link kunt U nog veel meer informatie vinden over Brugge, de bezienswaardigheden, musea en evenementen/tentoonstellingen

  http://www.gent.be

   

   


  Ieper

   

  Ieper (Frans: Ypres) is een stad in de Westhoek, in het zuid-westen van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt bijna 35.000 inwoners en is daarmee de op vijf na grootste stad van West-Vlaanderen. Ieper is tevens arrondissementshoofdstad van het gelijknamige arrondissement en de grootste stad in de Westhoek. Verder heeft Ieper ook de op één na grootste markt van België. De bijnaam van Ieper luidt 'de Kattenstad' of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, 'Vredesstad'. Vroeger sprak men van Ieperen

   

  Lakenhal Ieper

  Lakenhalle, Belfort en Sint-MaartenskathedraalIeper bestaat voornamelijk uit laagbouw, maar enkele gebouwen vallen toch op: De Sint-Maartenskathedraal, de Sint-Jacobskerk, het Belfort,het vernieuwde ziekenhuis en het vroegere L&H.

  •     De Grote Markt geeft de stad zijn middeleeuwse uitstraling geeft en omzoomd is met oude huizen, of de reconstructies ervan na de vernieling in de Eerste Wereldoorlog
  • De Lakenhalle is een door UNESCO beschermd monument. De bouw begon omstreeks 1260, en was gereed in 1304. In de Eerste Wereldoorlog werd bijna heel het gebouw verwoest. Het voorgebouw is 125 meter lang, de belforttoren is 70 meter hoog. Op de eerste   verdieping bevindt zich het In Flanders Fields Museum.
  Sint-MaartenskathedraalDe Sint-Maartenskathedraal is de kathedraal van het voormalige bisdom Ieper. Ook dit gebouw werd na de Eerste Wereldoorlog opnieuw opgebouwd. De toren is 100 meter hoog.
   
  De Menenpoort is een stadspoort aan de oostzijde van de oude stad. De poort werd gebouwd als Brits oorlogsmonument, en draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke dag om acht uur 's avonds wordt de Last Post er gespeeld, als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper.De Menenpoort 
   
  De Rijselpoort is een stadspoort in het zuiden van de oude stad, op de weg naar Rijsel. De poort verbindt twee bewaarde delen van Ieperse vestingen. De Rijselpoort is de oudste nog bewaarde stadspoort.
  • Rond de stad bevinden zich sinds de middeleeuwen reeds de Ieperse vestingen. Ze werden door Vauban aangepast in 1678. In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd. Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard. Bij de Rijselpoort ligt op de vestingen het Ramparts Cemetery, een Brits militair kerkhof.

  • In de Rijselstraat staat de Gotisch-Romaanse Sint-Pieterskerk.

   De Sint-Jacobskerk, oorspronkelijk romaans, werd in de 14de eeuw in gotische stijl omgebouwd. Ook deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd.

   De Sint-Niklaaskerk is een relatief moderne kerk in romano-byzantijnse stijl, met weinig dat herinnert aan een vroegere kerk. De parochie van de kerk werd in 1994 afgeschaft, en de kerk doet nu dienst als Stedelijk Onderwijsmuseum.

   Het Sint-Jansgodshuis dateert uit 1555 en doorstond als een van de weinige gebouwen in de stad de verwoestingen van Eerste Wereldoorlog wel. De stichting voor armenzorg van het godshuis gaat reeds terug tot de 13de eeuw. Nu is er het Stedelijk Museum van de stad gevestigd.

   Saint George's Memorial Church is een anglicaans kerkje dat in 1928-1929 werd opgetrokken, als herinnering aan de oorlog.

   

  Veurne

   

  Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. Vauban legde versterkingen aan, die door keizer Jozef II in 1783 werden ontmanteld.

  De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht. De 17de eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.

                                            veurne

  Gebouwen

  • De Sint-Walburgakerk is een kerk waarvan het koorgedeelte vroeg-gotisch is uit de 14e eeuw en het ander gedeelte neo-gotisch uit het begin van de 20e eeuw. Ze is ontstaan uit een 9de-eeuwse kapel. Het is een enig voorbeeld van een groots opgevatte gotische kerk, die onvoltooid bleef.
  • De Sint-Niklaaskerk uit de 12de eeuw, verbouwd in de 15de eeuw. In de toren hangt een klok ('t Bomtje) uit 1379 en een beiaard. Het 13de eeuwse portaal is opvallend.
  • Het Landshuis, tot 1586 de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij Veurne, daarna dit van de stad en kasselrij Veurne, tot 1795-1796. Vanaf dan tot 1982 deed het Landshuis dienst als gerechtshof; sindsdien is het een deel van het stadhuis.
  • Het Spaans Paviljoen
  • De Vleeshalle
  • Het Kasteel Beauvoorde in de deelgemeente Wulveringem (dat samen met het nabijgelegen Vinkem vroeger de gemeente Beauvoorde vormde)

   

  Diksmuide

   

  De gemeente Diksmuide ligt landschappelijk op een overgang van De Polders in het westen, en het Houtland in het oosten.

  De Polders zijn een laag, uitgestrekt en op vlak gebied. Men treft er veengronden aan, laag gelegen vochtiger kleigronden en hogere gelegen droge, zanderige kreekruggen. De vallei van de rivier de IJzer ligt het laagst en zorgt dat de Polders hier iets verder in het binnenland doordringen. Daarnaast liggen in het landschap veel grachten voor de drainage van de grond. Deze laag gelegen polders overstroomden vroeger vaak, deze toestand is in het natuurgebied De Blankaart in Woumen nog enigszens bewaard. Omstreeks de 11de eeuw werd een zeedijk vanaf Oostduinkerke via Driekapellen gebouwd, getuige daarvan is de straat met naam Oude Zeedijk die door de polders loopt. Deze dijk zorgde dat het oostelijke gebied beschermd werd tegen overstremen, dit werden de Oudlandpolders. Het niet-beschermde gebied, de Middellandpolders overstroomden nogmaals, zodat er recentere kleilagen werden afgezet. De uitgestrekte polders worden vooral gebruikt voor graslanden en graangewassen.

  Het landschap oostelijke deel van de gemeente Diksmuide daarentegen ziet er anders uit. Het land ligt er iets hoger, boven de 5 meter-lijn, en het reliëf is er minder vlak. In tegenstelling tot de polders zijn hier minder grachten te vinden. Dit oostelijk deel van de gemeente wordt nog in twee verdeeld door de Handzamevaart. Het noordelijk deel, met Leke, Keiem, Beerst en Vladslo, dat tot 20 meter hoogt reikt, ligt in de Vlaamse Zandstreek. Het zuidelijke deel tot 35 meter in de Zandleemstreek. Door de hogere ligging overstroomden deze gebieden niet, zodat de bodem er ouder is. De bodem is er zanderig. Deze bodem was geschikt voor bebossing, maar die is doorheen de eeuwen verdwenen en het land werd in cultuur gebracht. Ook hier komen weides voor, maar worden andere gewassen, zoals maïs geteeld.

   

  diksmuide

  Het stadhuis op de grote markt: de eerste steen van het stadhuis werd gelegd in 1428. Tussen 1567 en 1572 werden grote verbouwingen uitgevoerd. Op een schilderij van Hacke uit 1716 ziet men ook een binnenkoer en een kapeltorentje. De bouw van het derde neogotische stadhuis vond plaats tussen 1875 en 1880 naar plannen van de Brugse architect Louis de la Censerie, maar tijdens de wederopbouw (1923) na de Eerste Wereldoorlog grepen de architecten terug naar de bouwkundige elementen ontleend aan de regionale Vlaamse renaissancestijl. De nieuwe belforttoren (links op de foto) herrees op de binnenplaats als typisch Vlaams en middeleeuws symbool van de stedelijke vrijheid.


  Torhout

   

  Torhout werd in 630 vermeld in het werk "Vita Bavonis" van de schrijver Einhart, waarbij het in 654 een klooster (monasterium of cella) bezat. In de vroege middeleeuwen was het de hoofdplaats van een Frankische pagus, die later opgeslokt werd door de pagus van de Vlaamse graaf vanuit Brugge. Het behoorde tot het Ambacht Wijnendale, als onderdeel van het uitgestrekte Brugse Vrije. Sinds de 11e eeuw bestond er een jaarmarkt, die beschermd werd door de burcht van Wijnendale, gebouwd door de Vlaamse graven.

  torhout

  • Torhout bezit een Romaanse St.-Pietersbandenkerk, die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd werd volgens de plannen uit de 12e eeuw.
  • Het stadhuis in Duitse barok opgetrokken in 1713. Het gebouw staat centraal op het marktplein.
  • Tussen Torhout en Oostende ligt de Groene 62, een voormalige spoorweglijn die tegenwoordig een natuur-, wandel- en fietsgebied vormt.
  • Het kasteel en het bos van Wijnendale, net buiten het centrum van Torhout. Maria van Bourgondië overleed, 25 jaar oud, aan de gevolgen van een val van haar paard tijdens een valkenjacht in de bossen van Wijnendale. In het kasteel vonden op 25 mei 1940 de belangrijke gesprekken plaats tussen koning Leopold III van België en zijn ministers die na de oorlog resulteerden in de koningskwestie.
  • Ook het kasteel d'Aertrycke is het bekijken waard.
  • De bekende jaarlijkse loop- en ultraloopwedstrijd 'De Nacht van Vlaanderen' vertrekt uit en komt aan in Torhout.
  • Eind juni vindt ook de jaarlijkse paardenmarkt plaats.